Παρουσίαση του βιβλίου "Ημέρες στο Οριέντε"

8 Μαρτίου Πολυχρηστικό Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ

 

"Ιστορίες πετρελαίου και ελεύθερης αγοράς"

 

Το μυθιστόρημα «Ημέρες στο Οριέντε» δένει μεταξύ τους φαινομενικά ξένες ιστορίες έρωτα και μίσους, πολέμου και ειρήνης, απληστίας και αλτρουισμού, επιβολής και αντίστασης στη Λατινική Αμερική και στην Ελλάδα. Πίσω τους κρύβονται αγώνες αλτρουισμού και ατομισμού, αγώνες για την εκμετάλλευση της Αμαζονίας από τις εταιρείες πετρελαίου και ατόμων που θέλουν να διασώσουν το τροπικό δάσος. Άνθρωποι που έχουν ζήσει τις δικτατορίες της Χιλής και της Ελλάδας βρίσκονται τυχαία εκεί και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους ντόπιους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζω μερικές ακόμη ιστορίες κέρδους και ισχύος.

Η Exxon Mobil επενδύει σήμερα στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής. Διατείνεται ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα ως προς το ζήτημα και προωθεί τις έρευνες υδρογονανθράκων σε κάθε μέρος του πλανήτη. Ταυτόχρονα χρηματοδοτεί προεκλογικές εκστρατείες Ρεπουμπλικάνων που καταψηφίζουν νόμους για τη λήψη μέτρων. Ο τωρινός διοικητής της Rex Tillerson διορίστηκε από τον Τραμπ  Υπουργός Εξωτερικών. Κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο της οικονομίας.

Στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ένα σημείο ισορροπίας είναι βέλτιστο Pareto, όπως λέγεται. Όμως αυτό το βέλτιστο εγγυάται την αγορά μιας Μερσεντές από έναν πλούσιο και την προμήθεια ενός χαρτόκουτου από έναν άστεγο για να κοιμάται στη Σταδίου ή την καταστροφή του κλίματος και της Αμαζονίας για ένα εφήμερο κέρδος από τις εταιρείες πετρελαίου.

Ο νεοφιλελευθερισμός εστιάζεται στην οικονομική φιλελευθεροποίηση μέσω ιδιωτικοποιήσεων, οικονομικής λιτότητας, μείωσης δημοσίων δαπανών, λίγης ή καθόλου περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, μεταξύ άλλων. Ένα τέτοιο βέλτιστο Pareto μπορεί να εξελιχθεί σε οδοστρωτήρα της κοινωνίας για τους πολλούς. Η ελεύθερη αγορά είναι καλή αλλά κάτω από τον λελογισμένο έλεγχο του κράτους. Αυτά όπως και κάποια ζητήματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θα ιδούμε στην παρουσίαση.

Σας περιμένω.