SINGLE ARTICLE VIEW

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

μιλά για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα

"Εκθεμελιώνεται το Ελληνικό Πανεπιστήμιο" Συνέντευξη στον "Πολίτη των Χανίων", Σεπτέμβριος 2011

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης επισημαίνει αρχικά πως «σίγουρα απαιτούνται βελτιώσεις και αναμόρφωση σε κάποια σημεία της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα σχετικά με την παρακολούθηση των μαθημάτων απ΄τους φοιτητές. Όμως δυστυχώς ο νόμος για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρόλο που επιλύει κάποια προβλήματα, εκθεμελιώνει αυτό που γνωρίζαμε εμείς ως Ελληνικό Πανεπιστήμιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας και ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα ανατρέπει τελείως τον δημοκρατικό τρόπο εκλογής αρχών των πανεπιστημίων και εισάγει ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο φοβούμεθα πάρα πολύ ότι θα υπόκειται σε κομματικούς επηρρεασμούς και το οποίο –κατά κάποιον τρόπο κλειστά και διδακτορικά- θα διοικεί τα ιδρύματα. Αυτό το νέο σύστημα, με το οποίο αποκλείονται οι εκλογές Κοσμητόρων και Πρυτάνεων όπως γίνονταν εως τώρα, με δημοκρατικό τρόπο, φοβούμαι ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη αναταραχή την παιδεία. Επιπλέον μ’ αυτό τον τρόπο διαπιστώνουμε ότι σιγά σιγά τα Πανεπιστήμια ιδιωτικοποιούνται με την πλέον σκληρή έννοια της αγοράς και αυτό πλέον δίνει μια νέα κατεύθυνση στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, που δεν είναι η ακαδημαϊκή τους κατεύθυνση και αποστολή. Είναι μια κατεύθυνση εμπορευματοποίησης και αγοράς. Και ως προς αυτό το θέμα είμαστε πλέον αντίθετοι όλοι οι Πρυτάνεις. Εκτός των άλλων εισάγεται αξιολόγηση, πάλι με όσους αγοράς και τίθεται το ζήτημα κατά πόσον η γνώση που παράγεται μπορεί να μεταφρασθεί άμεσα σε νομισματικές μονάδες. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η καλή έρευνα, η οποία έχει τις πολλές εφαρμογές, σχεδόν ποτέ δεν ξεκίνησε ως «διατεταγμένη» έρευνα με χρηματικούς όρους, αλλά ως περιέργεια για τη φύση και τον κόσμο και στη συνέχεια βρίσκονται οι εφαρμογές».

 Ο κ Φίλης υποστηρίζει στη σνέχεια ότι «το νέο σύστημα νόμου κατεδαφίζει ένα οικοδόμημα, το οποίο είχε μεν προβλήματα, αλλά είχε και πολύ καλές βάσεις και αυτή τη στιγμή μας φέρνει σ’ έναν κυκεώνα αναταραχής και αβεβαιότητας απ τον οποίο δεν ξέρουμε πως θα βγούμε.  Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ιδρυμάτων να παρέχουν πτυχία και με τριετείς ή διετείς σπουδές όλοι οι Πρυτάνεις είμαστε αντίθετοι διότι θεωρούμε ότι σε δύο ή τρία χρόνια δεν μπορεί κανείς να ολοκληρώσει καμία ακαδημαϊκή περιοχή και να αισθανθεί ότι κατέχει τη γνώση αυτής της περιοχής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα ταχείας παραγωγής εύκολα ελέγξιμου εργατικού δυναμικού. Επίσης καταργούνται και τα τμήματα, κάτι που δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά στον κόσμο, επειδή υπάρχουν ορισμένες οριοθετήσεις ειδικοτήτων. Τώρα αυτά καταργούνται και εισάγονται οι σχολές, όπου τα όρια της επιστήμης θα είναι ασαφή και κάποιος δεν θα ξέρει που κατευθύνεται και που βαδίζει.

Σε ό,τι αφορά το άσυλο δεν γίνεται πλέον μνεία του ασύλου με το νέο νόμο, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό (το άσυλο) δεν θα υφίσταται και ότι θα μπορεί η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια οποτεδήποτε κρίνει ότι παραβιάζονται οι νόμοι του κράτους ή οποτεδήποτε κατά την κρίση των διοικούντων χρειάζεται παρέμβαση για να επιβληθεί η τάξη. Εκείνο που διερωτάμαι είναι αν θα είναι έτοιμο το Κράτος ή οποιαδήποτε κυβερνηση να συγκρουστεί με τη νεολαία της χώρας, διότι υπάρχει μια παγιωμένη συνείδηση αυτή τη στιγμή στους νέους, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία δεν εισέρχεται στους χώρους των Πανεπιστημίων. Τελικά φοβάμαι ότι αυτού του είδους η κατάργηση του ασύλου μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις από τις μέχρι τώρα, με δεδομένη και την κοινωνική κατάσταση που υφίσταται η χώρα».

Ο κ. Φίλης επισημαίνει ότι σε σχέση με τη χρηματοδότηση, που θα κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες, όπως ο αριθμός των ενεργών φοιτητών και το κόστος των σπουδών ανά φοιτητή καθώς και με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων τα εξής: «ουσιαστικά αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν αυτά τα κριτήρια της αγοράς τα οποία θα δημιουργήσουν λίγο πολύ μια νέα κατάσταση την οποία εγώ προσωπικά χαρακτηρίζω «Ελληνικό Πανεπιστήμιο Α.Ε.».