SINGLE ARTICLE VIEW

Πρόσφυγες, κλιματική κρίση και υποκρισία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προ ημερών έδωσαν την πληθωρική λεκτική στήριξή τους στην Ελλάδα πάνω στο προσφυγικό ζήτημα μετά από μια επίσκεψη στον Έβρο που μάλλον έμοιαζε τουριστική. Ταυτόχρονα απέφυγαν να καταδικάσουν την Τουρκία ή να προτείνουν κυρώσεις. Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές προτεραιότητες.
Η ΕΕ είναι ο κύριος ξένος επενδυτής στην Τουρκία με εξαγωγές και εισαγωγές που το 2018 έφτασαν στο συνολικό ύψος των 153 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον βασίζονται στην Τουρκία για να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές μακριά από τις ευρωπαϊκές πόρτες. Οι ελληνικές πόρτες είναι άλλη υπόθεση. Πρόσφατα οι Γερμανοί απέρριψαν πρόταση των Πρασίνων να δεχτούν 5000 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Έτσι η χώρα μας είναι στο έλεος του Ερντογάν ενώ δεν απαιτεί από την ΕΕ τίποτα πέρα από καλά λόγια και υποσχέσεις για λίγα ευρώ. Ουσιαστικά η ΕΕ θεωρεί το πρόβλημα ελληνοτουρκικό ενώ οι ΗΠΑ πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω συνιστώντας στην κυβέρνηση διάλογο με την Τουρκία.
Επιστρέφοντας στις Βρυξέλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν μαζί με τον αντιπρόεδρο Τίμερμανς ασχολήθηκαν με την προώθηση της νέας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Καθώς είπε η Φον ντερ Λάιεν, οι προτάσεις εγγυώνται «οικονομική μεγέθυνση και διαρκή άνοδο της ευημερίας». Μεταξύ άλλων προτείνονται μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 50 – 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με αυτές του 1990. Είναι προφανές ότι η Πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι ο πλανήτης είναι πεπερασμένος και το οικονομικό σύστημα δεν μπορεί να μεγεθύνεται αενάως χωρίς να καταστρέψει το οικοσύστημα. Επιπλέον, αυτές οι περικοπές αερίων θερμοκηπίου δεν πρόκειται να συγκρατήσουν τη θερμοκρασιακή άνοδο στον 1,5 βαθμό που διατυμπανίζει η ΕΕ και κατά πάσαν πιθανότητα ούτε στους 2. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι περικοπές πρέπει να είναι της τάξης του 65%.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η Πράσινη Συμφωνία θα συναντήσει τις αντιδράσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας και, αν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο. Οι παγκόσμιες εκπομπές στο μεταξύ ανέρχονται. Αν αναληφθεί σοβαρή παγκόσμια δράση περικοπών το 2025, θα χρειαστούν μειώσεις 15,5% ετησίως για να μείνουμε στον 1,5 βαθμό. Ισοδύναμα, θα πρέπει να περικόψουμε τις εκπομπές μας κατά 50% σε 4 έτη! Το πιστεύει κανείς αυτό; Και πώς οι γραφειοκράτες της Ευρώπης θα περικόψουν τις εκπομπές όταν στηρίζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα και στην Κύπρο;
Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2050 οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, κυρίως λόγω κλιματικής κρίσης, θα μπορούσαν να φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο. Η πλούσια Δύση ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της κλιματικής κρίσης και για τις περισσότερες συρράξεις που ωθούν τους φτωχούς στην προσφυγιά. Και ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος έως τώρα είναι τα τείχη, τα συρματοπλέγματα, οι οπλοφόροι, επίσημοι και ανεπίσημοι, σε συνδυασμό με τη ρατσιστική ρητορική. Έως πότε;
Στο μεταξύ το λόμπυ των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει από το 2010 δαπανήσει 250 εκατομμύρια ευρώ για να επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ και τελευταία για να διαμορφώσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στα μέτρα του. Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, τις τελευταίες δέκα ημέρες του Ιανουαρίου, στελέχη της Eurogas συναντήθηκαν με έξι επιτρόπους και επισήμους της ΕΕ. Η Eurogas εκπροσωπεί πολλές εταιρείες φυσικού αερίου και προωθεί τη χρήση του φυσικού αερίου ως «καθαρού» καυσίμου. Το φυσικό αέριο δεν είναι καθαρό επειδή εκπέμπει περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το πετρέλαιο για την ίδια θερμική απόδοση.
Η ομάδα λόμπυ Business Europe εργάζεται για τα συμφέροντα πολλών ευρωπαϊκών και μη εταιρειών με σαφή στόχο την παρεμπόδιση κάθε περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής. Στην ετήσια συνάντηση της ομάδας στις 4 Μαρτίου, την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν οι κλιματικές προτάσεις της ΕΕ, ομιλητές ήταν η Φον ντερ Λάιεν, δύο αντιπρόεδροι και τρεις επίτροποι. Οι επίσημοι της ΕΕ είναι πάντα έτοιμοι να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα μέσω των λεγόμενων περιστρεφόμενων θυρών μόλις συνταξιοδοτηθούν. Πράγματι, 15 από τους 27 επιτρόπους που αφυπηρέτησαν το 2014 βρήκαν δουλειά σε οργανισμούς λόμπυ. Αντίστοιχοι αριθμοί ισχύουν για ευρωβουλευτές. Οι εκπρόσωποί μας στην ΕΕ που νομοθετούν και ελέγχουν εργάζονται για τους ελεγχόμενους.
Η Γκρέτα Τούμπεργκ συνόψισε στις 4 Μαρτίου στην Ευρωβουλή αυτή τη συμπεριφορά: «Είπατε ότι ναι, το σπίτι μας καίγεται και ότι δεν ήταν λάθος συναγερμός, αλλά μετά μπήκατε μέσα, τελειώσατε το φαγητό σας, παρακολουθήσατε μια ταινία και πήγατε για ύπνο χωρίς να καλέσετε την πυροσβεστική». Με άλλα λόγια οι ηγέτες της Ευρώπης νοιάζονται κυρίως για τα στενά τους προσωπικά συμφέροντα που τα συγκαλύπτουν με ένα φύλλο συκής από ψέματα και υποκρισία.