SINGLE ARTICLE VIEW

Η προαναγγελθείσα παρωδία δίκης του Τραμπ

Χανιώτικα Νέα 7.2.2020

Η δίκη του Τραμπ τέλειωσε χωρίς καμιά έκπληξη. Το προαναγγελθέν αποτέλεσμα μετά από μια παρωδία δικαστικής διαδικασίας, όπου έλειπαν μάρτυρες και κατηγορούμενος, επιβεβαιώθηκε. Η πλειοψηφία των δικαστών είχε δηλώσει χωρίς αιδώ την ετυμηγορία της πριν διεξαχθεί η δίκη. Η γερουσία των ΗΠΑ δεν στάθηκε στο ύψος των θεσμών που εκπροσωπεί. Ο Τραμπ δεν παρέβη το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας του. Οι ολιγάρχες όλου του πλανήτη μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ο δημόσιος βίος έχει επανέλθει στην κανονικότητά του μετά από μια μικρή ανάπαυλα. Η εξουσία είναι αυτοσκοπός.
Ο Τραμπ θα συνεχίσει τα προεδρικά του καθήκοντα. Δηλαδή θα συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον με μίσος ζηλωτή, να συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή με πάθος, να ανοίγει παρθένες περιοχές στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, να δίνει άδειες για την κοπή αρχαίων δασών, να ξηλώνει τη δημόσια υγεία και ασφάλιση της χώρας του, να επιτίθεται στα συνδικάτα των εργαζομένων, να εντείνει τη ρατσιστική του ρητορική, να περικόπτει τους φόρους στους βαθύπλουτους και να τους αυξάνει στους φτωχούς, να στηρίζει το λόμπι των όπλων, να κακοποιεί την αγγλική γλώσσα και να εξυβρίζει χυδαία όποιους θεωρεί εχθρούς και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να έχει στενές σχέσεις με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Μπολσονάρο, και ο Νετανιάχου.
Οι κατ’ ευφημισμόν αντιπρόσωποι του λαού για μια ακόμη φορά έδρασαν κατά του λαού. Αν δεν επρόκειτο για εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ θα ήμαστε απλώς παρατηρητές. Αλλά η περιβαλλοντική, η οικονομική και η εξωτερική πολιτική της χώρας επηρεάζει όλους μας. Επιδεινώνει την κλιματική κρίση, αυξάνει την επιθετικότητα των γειτόνων μας και επηρεάζει την οικονομία μας.
Στις 31 Ιανουαρίου η Γερουσία εψήφισε να μην κληθούν μάρτυρες στη δίκη. Οι άνθρωποι του προέδρου αισθάνονται τόσο ισχυροί που δεν ενδιαφέρθηκαν να κρατήσουν τα προσχήματα. Δεν μας επέτρεψαν ούτε την αγωνία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Oχι ότι κάποιοι από τους πολιτικούς στην Ελλάδα δεν υβρίζουν και δεν λένε ψέματα μέσα και έξω από τη Βουλή, δεν επιδίδονται σε κοινοβουλευτικό αυταρχισμό ή δεν υποβαθμίζουν προφανή οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα σε σκευωρίες όπου όμως «θα λάμψει η αλήθεια». Oχι ότι δεν είχαμε περίεργα δικαστήρια μετά την απελευθέρωση ή επί δικτατορίας. Εδώ όμως η κλίμακα είναι διαφορετική.
Τι θα συμβεί αν επανεκλεγεί ο Τραμπ; Το αμερικανικό σύνταγμα στο άρθρο ΙΙ θεσπίζει τον εκτελεστικό βραχίονα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Τραμπ πρόσφατα δήλωσε: «Εχω στη διάθεσή μου το άρθρο ΙΙ που μου δίνει το δικαίωμα να κάνω οτιδήποτε θέλω ως πρόεδρος». Με άλλα λόγια λέει κυνικά ότι φτύνει κατά πρόσωπο τη δημοκρατία και εναγκαλίζεται τον αυταρχισμό. Και δεν μπλοφάρει. Εχει επίσης δηλώσει κατά καιρούς ότι «είναι ωραίος και έξυπνος» ή ότι είναι «ο εκλεκτός» χωρίς να διασαφηνίσει τίνος. Αρκούν μόνο αυτές οι δηλώσεις για να προκαλέσουν ρίγη.
Οταν αποσύρθηκε από τη Συρία εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους του στο έλεος του Ερντογάν, μας πληροφόρησε ότι το έκανε χάρις στην «τεράστια και απαράμιλλη σοφία» του. Ο άνθρωπος αυτός θεωρεί τον πλανήτη ιδιοκτησία του και θα τον οδηγήσει σε ακραία επικίνδυνους δρόμους. Ενας απ’ αυτούς είναι η μη αναστρέψιμη υπερθέρμανση του κλίματος και οι εξαφανίσεις των ειδών, άλλος είναι ο τραυματισμός της όποιας δημοκρατίας μας έχει απομείνει.
Επιπλέον, ο ισχυρότερος πολιτικός του πλανήτη δηλώνει σοφός αν και δεν διαβάζει και αντιπαθεί την επιστήμη. Η πιθανή επανεκλογή του θα ενθαρρύνει τον αυταρχισμό παγκοσμίως και στην Ελλάδα όπου τελευταία έχει σηκώσει κεφάλι. Παράδειγμα αυταρχισμού, η συμπεριφορά του Πομπέο ο οποίος έδωσε προ ημερών συνέντευξη στη δημοσιογράφο Mary Louise Kelly της Εθνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας των ΗΠΑ. Επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις της την κάλεσε στο καθιστικό του στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου επί ώρα την έβριζε χυδαία.
Oσο για την Ελλάδα, θα περιμένει κάποια φράση του απρόβλεπτου προέδρου ή του υπουργού Εξωτερικών που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποστηρικτική στα εθνικά μας ζητήματα -αλλά δεν θα είναι. Στο πλαίσιο του οικονομικού ανταγωνισμού με την ΕΕ θα μας επιβάλλουν δασμούς στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε όπλα και να ελπίζουμε σε καταιγίδα επενδύσεων από κολοσσούς του τύπου ExxonMobil. Ταυτόχρονα θα λαμβάνουμε αόριστα συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις και προτροπές για διάλογο με την Τουρκία.
Ο Oργουελ είχε πει: «Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα πάνω σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο-για πάντα». Ζούμε ήδη στο μέλλον για το οποίο έγραφε ο προφητικός συγγραφέας.