SINGLE ARTICLE VIEW

Εφιαλτικά σενάρια για το περιβάλλον αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
 
Εφιαλτικά σενάρια (VIDEO) 
  Γράφει: Δημήτρης Μαριδάκης - 28 Αυγούστου 2013
Εφιαλτικά είναι τα σενάρια ειδικών επιστημόνων οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, η μέση θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα ανέβει στη Γη κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου με δραματικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης.
Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη να αναδειχθούν, εκτός από την οικονομική διάσταση, οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσα από την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία προκειμένου οι πολίτες να κατανοήσουν πληρέστερα τις επιπτώσεις των επιζήμιων για τη φύση ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών του 3ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα ´Αγία Σοφία´) και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Στο Θερινό Σχολείο που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, το ΑΠΕ – ΜΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Αποκορώνου, συμμετέχουν φοιτητές Τμημάτων Δημοσιογραφίας, Μ.Μ.Ε. και Επικοινωνίας, μεταπτυχιακοί φοιτητές συναφών σπουδών καθώς και δημοσιογράφοι.

«ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ»
Ειδικότερα, ο καθηγητής και τ. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, μιλώντας με θέμα ´Η τώρα ή Ποτέ: Γιατί η Kλιματική Δράση είναι τόσο επείγουσα´ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν από τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα: «Το δίλημμα είναι οριακό γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε στους +0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από την αντίστοιχη θερμοκρασία που επικρατούσε το 1900 και αν θέλουμε να μην περάσουμε τους +2 βαθμούς Κελσίου δεν έχουμε πολύ χρόνο. Σύμφωνα με τη μαθηματική ανάλυση που έχουμε κάνει, προκύπτει ότι θα πρέπει να αναλάβουμε δράση το αργότερο μέχρι το 2020, αλλιώς το χάσαμε το παιχνίδι», σημείωσε ο κ. Φίλης και εξήγησε ότι αν δεν γίνει τίποτα θα καταγραφεί μία αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς Κελσίου.
«Αυτό μεταφράζεται πρακτικά στο ότι σε κάποιες περιοχές -δηλαδή κατά τόπους- η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει 4, 5 ή και 10 βαθμούς Κελσίου. Αυτό βέβαια σημαίνει ξηρασία, λειψυδρία κ.λπ., ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας, η Μέση Ανατολή και η υποσαχάρια Αφρική, όπως και σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή τροφής και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Φίλης, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι σε επίπεδο κυβερνήσεων στοχεύοντας στον περιορισμό της καύσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, η ανάληψη της δράσης αυτής προϋποθέτει ότι οι κυβερνήσεις θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί και δεν θα επαναληφθεί το ´φιάσκο´ της συνθήκης του Κιότο, που δεν υπογράφηκε από ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως οι Η.Π.Α., καθιστώντας τη ουσιαστικά κενό γράμμα: «Δυστυχώς με τη συνθήκη του Κιότο δεν έγινε τίποτα. Κι αυτό γιατί μερικές φορές η ανθρωπότητα αρνείται την πραγματικότητα, αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά και γιατί υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… Ακόμα όμως και οικονομικά να το δει κανείς το ζήτημα οι ζημιές που θα υποστούν οι κοινωνίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες αν δεν ληφθούν μέτρα και συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί. Και βέβαια οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες ειδικά στις πιο φτωχές χώρες που θα πληγούν περισσότερο», είπε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.      

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την πλευρά του ο καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Γιάννης Βουρδουμπάς, μιλώντας με θέμα ´Πολυκριτηριακή και Ολιστική προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία´, στάθηκε στην ανάγκη η Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία να φωτίσει κι άλλες πτυχές -εκτός από την οικονομική διάσταση- των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
«Είναι απαραίτητη μια ολιστική και πολυκριτηριακή προσέγγιση σε κάθε περιβαλλοντικό θέμα καθώς κάθε περιβαλλοντικό θέμα έχει μια επιστημονική, μια οικονομική, μια πολιτική και μια κοινωνική διάσταση», σχολίασε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Βουρδουμπάς και πρόσθεσε ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι πολύτιμη για το κοινό των Μέσων Ενημέρωσης προκειμένου να αντιληφθούν όλο το εύρος των επιπτώσεων ενός περιβαλλοντικού προβλήματος.
Παράλληλα, ο κ. Βουρδουμπάς στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του παρουσίασε δύο υποθέσεις εργασίας (μια περιβαλλοντική ρύπανση της λίμνης της Αγιάς και μια μεγάλη εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε.) και τον τρόπο που αυτές οι δύο περιπτώσεις μπορούν να ερευνηθούν σύμφωνα με την πολυκριτηριακή και ολιστική προσέγγιση.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το χθεσινό πρόγραμμα των διαλέξεων στο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας Νίκου Φραντζεσκάκη, ο οποίος μίλησε με θέμα ´Αγροτουρισμός και Περιβάλλον´.