SINGLE ARTICLE VIEW

Πρωταγωνιστής ο ποιητικός λόγος

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 
Πρωταγωνιστής ο ποιητικός λόγος 
  Γράφει: Δημήτρης Μαριδάκης - 22 Μαρτίου 2013
«Ποιητής δεν είναι ο εμπνευσμένος, είναι εκείνος που εμπνέει», έλεγε ο Paul Eluard και όπως αποδείχθηκε από την προσέλευση του κόσμου στην βραδιά – αφιέρωμα που οργάνωσαν χθες η Περιφερειακή Ενότητα και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι ποιητές εξακολουθούν να εμπνέουν, να συγκινούν και να μαγεύουν το κοινό.
Μια εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο ποιητικός λόγος των Γιάννη Φίλη, Κώστα Κουτσουρέλη και Μαρινέλλας Βλαχάκη και η οποία κύλησε με απαγγελίες ποιημάτων, ερμηνείες μελοποιημένων στίχων, ομιλίες για το έργο των τιμώμενων, αλλά και ένα εικαστικό δρώμενο από τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη με αφορμή τον τίτλο της νέας συλλογής του Τίτου Πατρίκιου «Σε βρίσκει η ποίηση».

ΜΙΑ ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ
Οι τρεις ποιητές, μιλώντας στα «Χ.Ν.», αναφέρθηκαν στη διαχρονική αναγκαιότητα της ποίησης αλλά και το «θαύμα» που συμβαίνει όταν ένας στίχος ή ένα ποίημα μπολιάζει τη ματιά του αναγνώστη με έναν άλλο τρόπο θέασης του κόσμου.
«Ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν ανάγκη την ποίηση. Κι αυτό διότι η ποίηση και κάθε μορφή Τέχνης είναι ένας από τους θεμελιώδεις τρόπους για να εξερευνήσει κανείς τον κόσμο και να βρει τη θέση του μέσα σε αυτόν», σημείωσε ο Γιάννης Φίλης και πρόσθεσε: «Γι’ αυτούς δε που λένε ότι η ποίηση είναι πολυτέλεια ή περιττή, έχω να πω ότι όλοι αυτοί που έχουν υποστηρίξει τέτοιες θέσεις έχουν ξεχαστεί. Αντίθετα κανένας δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Ομηρο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη, τον Αισχύλο, τον Σέξπιρ, τον Δάντη και φυσικά τον Καβάφη, τον Σεφέρη κ.ά.».          
Ο Κώστα Κουτσουρέλης την απάντηση για το αν έχουμε σήμερα ανάγκη την ποίηση σημείωσε ότι «θα πρέπει να τη δώσουν οι αναγνώστες και όχι οι ποιητές», ενώ ερωτηθείς για τον αν ο ποιητικός λόγος μπορεί να «ακονίσει» το βλέμμα του αναγνώστη απέναντι στην πραγματικότητα, σχολίασε: «Αυτό δεν το κάνει η Τέχνη ή η ποίηση αλλά ο καλός ενδεχομένως συγγραφέας, καλλιτέχνης ή ποιητής. Πάντως ναι, μερικές φορές συμβαίνει αυτό το θαύμα και τότε είναι που κανείς καλείται να δώσει εξατομικευμένα την απάντηση. Γιατί δηλαδή συνέβη».
Από την πλευρά της, η Μαρινέλλα Βλαχάκη επεσήμανε ότι «το ότι έχουμε ανάγκη την ποίηση φαίνεται από το γεγονός ότι σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οργανώνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις με χιλιάδες κόσμο κι ας είναι ένα είδος λογοτεχνικό που διαβάζεται λιγότερο από τα άλλα και δεν πωλείται σχεδόν καθόλου» και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά δε το ερώτημα για τη δύναμη που κρύβει η ποίηση, αυτή νομίζω συμπυκνώνεται στον στίχο του Ελύτη που ψιθυρίζω καθημερινά εδώ και καιρό «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»».
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη υπογράμμισε για το ίδιο θέμα: «Την ποίηση τη χρειαζόμαστε όχι για να ξεχνιόμαστε αλλά για να θυμόμαστε να αγαπάμε, να συμμετέχουμε και να αναγεννιόμαστε. Την έχουμε ανάγκη για να ελπίζουμε, να θυμόμαστε, να συνευρισκόμαστε. Για να τραγουδάμε και να αναμετριόμαστε με τα μεγάλα και τα πάθη μας, να μιλάμε τη γλώσσα μας και να πιστεύουμε ότι η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος».
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι ποιητές απήγγειλαν ποιήματά τους, ενώ για το έργο τους μίλησαν οι Κατερίνα Βαρανάκη, Δάνος Παπαδημητρίου και Αργυρώ Λουλαδάκη.
Επίσης, οι μουσικοί Νίκος Φραγκιαδάκης, Γεράσιμος Βερυκάκης Βάνα Καταρινάκη, Δημήτρης Τριγκάκης και Κώστας Κεχράκος ερμήνευσαν μελοποιημένα ποιήματα.