SINGLE ARTICLE VIEW

Η γνώση βοηθάει τις σωστές αποφάσεις - Επισημάνσεις Γιάννη Φίλη στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

«Σήμερα που η γνώση "τρέχει" με τρομακτική ταχύτητα, εάν θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της γνώσης, να είμαστε σύγχρονοι, θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Αυτό επεσήμανε χθες ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο κατά την τελετή αποφοίτησης στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο που υλοποίησε ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Δήμου Χανίων.
Η τελετή περιελάμβανε απονομή βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες στα μαθήματα του  Β' Kύκλου του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου με τίτλο: "Η ευτυχία στην ωριμότητα", για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 και πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Δήμο Χανίων.
Οπως ανέφερε ο κ. Φίλης «υπάρχει ο κανόνας των 10.000 ωρών για να αντιληφθεί κανείς ένα καλό αντικείμενο είτε αυτό είναι Επιστήμη ή Τέχνη. Ωστόσο ο δικός μου κανόνας λέει πως αν κατά μέσο όρο δεν παρακολουθείς το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει π.χ. διαβασμα τουλάχιστον επί τρεις ώρες ημερησίως, γίνεσαι αρχαίος πολύ γρήγορα. Διότι η γνώση "τρέχει" με τρομακτική ταχύτητα και εάν θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της γνώσης, να είμαστε σύγχρονοι, θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο επιτελεί έναν τέτοιο σκοπό, τον οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό».
«Δεν μπορεί να λέει κανείς σήμερα, ότι: "αρκούμαι σε πράγματα που έμαθα πριν από δέκα ή τριάντα χρόνια, από το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο και τελείωσε η γνώση". Τα πράγματα "τρέχουν" διαρκώς. Βλέπουμε η κοινωνία συνεχώς να έχει καινούργια προβλήματα, είτε κοινωνικά είτε περιβαλλοντικά. Πρέπει να έχουμε καλύτερες γνώσεις για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.
Αρα ο θεσμός του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων είναι εξαιρετικός ως προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Φίλης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, τόνισε πως «ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων αντιλαμβανόμενος την επιθυμία των δημοτών μας για διαρκή ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση, πραγματοποίησε δύο κύκλους μαθημάτων ανενεώνοντας έτσι την πετυχημένη πορεία του  Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Η φιλοσοφία και το περιεχόμενό τους απέβλεπαν στην εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών που επιτρέπουν τη θετική κοινωνική ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και προάγουν τις αρχές της ψυχικής υγείας του».
«Οι παρεμβάσεις που αφορούν την πρόληψη, την ενημέρωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι για μας προτεραιότητα με απώτερο στόχο να εφαρμόζονται στρατηγικές τέτοιες που να ενθαρρύνουν την ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος και να καλλιεργούν την ικανότητα στους πολίτες να ανταποκρίνονται θετικά στις σημερινές αντίξοοες συνθήκες» ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε:
«Επειδή η διαπαιδαγώγηση δεν είναι μόνο θέμα τύχης και ενστίκτου αλλά και επιστήμης, εκλεκτοί και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές ανέπτυξαν με τρόπο απλό και κατανοητό τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Πιστεύουμε πως όσοι παρακολούθησαν αυτούς τους δύο κύκλους μαθημάτων αξιοποίησαν δημιουργικά το χρόνο τους».
Η πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. κα Χρύσα Χαριτάκη - Μακράκη, τόνισε πως «στόχος μας πέρα από την απόκτηση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση των φοιτητών/φοιτητριών ήταν η πρόκληση για έναν εποικοδομητικό διάλογο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο καταξιωμένο πλεόν στη συνείδηση των πολιτών μας, αποτελεί ένα κύτταρο επιστήμης και πολιτισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Πιστεύουμε στη δύναμη που κρύβει η γνώση για τον άνθρωπο η οποία μπορεί να αποκτηθεί σε κάθε ηλικία. Με αυτές τις αρχές και με την αγάπη στον άνθρωπο συνεχίζουμε την λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων» κατέληξε η κα Χαριτάκη.

Χανιώτικα Νέα, 28.05.2013