SINGLE ARTICLE VIEW

Αυταπάτες των κυβερνώντων

Χανιώτικα Νέα, 07.08.2020 

Ο φωτογραφίες των ηγετών της Ευρώπης µετά από κάθε συνάντηση κορυφής δίνουν την εντύπωση ανθρώπων µε αυτοπεποίθηση και δόση έπαρσης. Οι λαοί είναι τυχεροί που τους έχουν επικεφαλής. «Οι άλλοι», δηλαδή οποιοιδήποτε εκτός αυτών, δεν θα διαχειρίζονταν τα κοινά µε την ίδια σοφία. Ας δούµε µερικές από τις αποφάσεις τους.

 

Στις αρχές Ιουλίου συµφώνησαν για το Ταµείο Ανάκαµψης να δοθούν 390 δισεκατοµµύρια επιχορηγήσεις και 360 δισεκατοµµύρια δάνεια, αυτά που στην Ελλάδα ονοµάζουµε µνηµόνια. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έδωσε µαθήµατα ηθικής, αλλά κανένας θιγόµενος δεν του θύµισε ότι ηγείται ενός φορολογικού παραδείσου και ελάχιστα δικαιούται να δίνει µαθήµατα. Οσο για τους Γερµανούς, είναι γνωστές οι απάτες και οι δωροδοκίες της γερµανικής βιοµηχανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλληλοσυγχαίρονται για τη λεγόµενη «πράσινη συµφωνία» που θα οδηγήσει την ΕΕ σε µηδενικές καθαρές εκποµπές άνθρακα µέχρι το 2050 ώστε η θέρµανση του πλανήτη να συγκρατηθεί κάτω από 1,5 oC. Η πιθανότητα να συµβεί αυτό είναι µηδαµινή. Το νόηµα των καθαρών εκποµπών είναι ότι επιτρέπονται εκποµπές άνθρακα, αρκεί να απορροφώνται µέσω τεχνολογικών µεθόδων.

Εκτός όµως από τις αναδασώσεις, που και αυτές έχουν προβλήµατα, τεχνολογίες µεγάλης κλίµακας που αφαιρούν άνθρακα από την ατµόσφαιρα δεν υφίστανται για την ώρα. Ο 1,5 oC θεσπίστηκε λόγω της αισιόδοξης πλευράς των επιστηµονικών προβλέψεων που έδειχναν υπερθέρµανση του κλίµατος από 1,5 έως 4,5 βαθµούς όταν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατµόσφαιρα διπλασιαστεί σε σχέση µε την προβιοµηχανική περίοδο.

Προ ηµερών, όµως, δηµοσιεύθηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «Review of Geophysics» µια σηµαντική έρευνα βασισµένη σε σύγχρονα και αρχαία κλιµατικά δεδοµένα που δείχνει ότι η περιοχή θέρµανσης θα είναι από 2,6 έως 3,9 βαθµούς. Πρέπει να ξεχάσουµε τον 1,5 oC, καθώς οδεύουµε προς διπλασιασµό του άνθρακα. Θα έπρεπε να είχαµε επιτύχει µειώσεις εκποµπών 15% ετησίως για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αντίθετα, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το 2030 οι εκποµπές µας θα είναι 38% υψηλότερες από αυτές που θα εγγυώντο τον 1,5 oC. Οι πρωθυπουργοί της ΕΕ καυχώνται για την «πράσινη συµφωνία», αλλά ταυτόχρονα ενέκριναν το 2020 δεκάδες µεγάλα έργα φυσικού αερίου, που εκπέµπει αέρια θερµοκηπίου, ως «ενδιάµεσου καυσίµου».

Είναι σαν ένας γιατρός να συµβουλεύει καπνιστή που πάσχει από καρκίνο πνευµόνων να συνεχίσει να καπνίζει ως ενδιάµεση θεραπεία µέχρι να απεξαρτηθεί. Ολοι θα απορρίπταµε τέτοιο γιατρό. Ενας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον πλανήτη είναι ο πρόεδρος Τραµπ.

Αν επανεκλεγεί, θα πρέπει να αναµένουµε το ψήσιµο της γης, επειδή θα αποτελειώσει οτιδήποτε σχετίζεται µε την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες στη Βραζιλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Ρωσία και αλλού που είναι πρόθυµοι να τον µιµηθούν. Κοιτάζω τα αυτάρεσκα χαµόγελα των ηγετών της ΕΕ µετά τις συµφωνίες τους και διερωτώµαι αν αυταπατώνται ή ψεύδονται. Σίγουρα έχουν δυσκολία κατανόησης των συναισθηµάτων των άλλων. Πολλοί δεν θα βρίσκονται εδώ το 2050. Τα έργα τους όµως θα πλήττουν τη ζωή των παιδιών όλων.

 

Αναδημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 09.08.2020 https://www.ethnos.gr/apopseis/119053_aytapates-ton-kybernonton