SINGLE ARTICLE VIEW

Ο μύθος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Έθνος, 28.05.2020

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο προβλέψιμος παρίας που δέχεται αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων

«Δεν πρέπει να αφήνουμε τις αποφάσεις μόνο στους λοιμωξιολόγους, αλλά πρέπει να ζυγίζουμε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και άλλες συνέπειες» είπε πρόσφατα ο Σόιμπλε, μιλώντας για την πανδημία, στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel». «Οταν ακούω ότι τα πάντα πρέπει να υποχωρούν μπροστά στο δικαίωμα της ζωής, λέω ότι αυτό είναι λανθασμένη απόλυτη θεώρηση... Αν υπάρχει κάποια απόλυτη αξία στο σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Με άλλα λόγια, η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Ο Σόιμπλε και οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), καθ’ ομολογίαν του Γιούνκερ, επέδειξαν «έλλειψη αλληλεγγύης όταν ενέσκηψε η λεγόμενη ελληνική κρίση». Αλλά η αλληλεγγύη της ΕΕ στην εποχή της πανδημίας είναι επίσης υποτυπώδης. Οι πλούσιες βόρειες χώρες αρνήθηκαν την έκδοση κορονοομολόγου, αλλά επιτρέπουν νέα μνημόνια στον υπερχρεωμένο Νότο.

Επιπλέον, επιτρέπουν την κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις. Η Γερμανία έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, αλλά όχι η Ελλάδα. Η αλληλεγγύη και ο δίκαιος ανταγωνισμός της ενιαίας αγοράς αποδεικνύονται βολικοί μύθοι. Καθένας για τον εαυτό του.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατά τον Σόιμπλε είναι απόλυτη έννοια. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ντάισελμπλουμ να δηλώσει ότι δαπανούμε όλα μας τα χρήματα «στα ποτά και στις γυναίκες». Να μερικά ακόμη παραδείγματα ευρωπαϊκής αξιοπρέπειας.

Ο οικονομολόγος Albrecht Ritschl είπε το 2011 στο περιοδικό «Spiegel»: «Στον 20ό αιώνα η Γερμανία πέρασε τις μεγαλύτερες εθνικές χρεοκοπίες της πρόσφατης Ιστορίας...

Χάρη στις ΗΠΑ, που θυσίασαν τεράστια ποσά χρημάτων μετά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία σήμερα είναι οικονομικά σταθερή και έχει το στάτους του επικεφαλής της Ευρώπης. Δυστυχώς αυτό συχνά ξεχνιέται».

Οι τεράστιες απάτες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας όταν απέκρυπτε τις ρυπαντικές επιδόσεις των οχημάτων της έμειναν βασικά ατιμώρητες στην Ευρώπη. Οπως ατιμώρητα μένουν τα προκλητικά εμπορικά πλεονάσματα της χώρας. Το 2016 η Μερσεντές διαφήμιζε αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας το απόφθεγμα του νομπελίστα Δαλάι Λάμα: «Να βλέπετε τα πράγματα από όλες τις γωνίες και θα γίνετε πιο δεκτικοί».

Η Κίνα θεωρεί τον Δαλάι Λάμα «λύκο με ένδυση προβάτου». Οι Κινέζοι προσεβλήθησαν και η εταιρεία αναγνώρισε ότι «έθιξε τα αισθήματα του κινεζικού λαού». Οι Κινέζοι όμως δεν ικανοποιήθηκαν.

Ετσι η Μερσεντές εξέφρασε εγγράφως στον Κινέζο πρέσβη στο Βερολίνο τη λύπη της για «το τραύμα και την οδύνη που προκάλεσε το απρόσεκτο και χοντροκομμένο σφάλμα στον κινεζικό λαό». Η Μερσεντές το 2017 πούλησε στην Κίνα 600.000 οχήματα. Η ελευθερία έκφρασης, αναπόσπαστη συνιστώσα της αξιοπρέπειας, δεν είναι απόλυτη έννοια για τους Ευρωπαίους ολιγάρχες˙ η οικονομία είναι.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από οικονομικά συμφέροντα και τετριμμένες ηθικολογίες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένας υποκριτικός μύθος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο προβλέψιμος παρίας που δέχεται αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Οι Ελληνες πολιτικοί ας υψώσουν μία φορά με θάρρος τη φωνή τους απέναντι στον εκφοβισμό των ισχυρών. Δεν έχουν πολλά να χάσουν. Οι άλλοι έχουν.