SINGLE ARTICLE VIEW

Χαιρετισμός του Γιάννη Φίλη προς την Πολυτεχνειακή Κοινότητα

και της Πολυτεχνειακής Κοινότητας προς το Γιάννη Φίλη...

 

 

  • Συντάχθηκε 31-08-2017 10:37 από Yannis Phillis Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητοί συνάδελφοι, υπάλληλοι, και φοιτητές,

    Μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης ακολουθώ τον νομοτελειακό δρόμο της συνταξιοδότησης. Σ’ αυτό το διάστημα είχα την τιμή να ηγηθώ του Ιδρύματος ως Πρύτανης επί δωδεκαετία. Οι θητείες μου ήταν πλήρεις από εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες. Γνώρισα όψεις της ανθρώπινης φύσης που δύσκολα θα γνώριζα από άλλη θέση και πήρα πολλά πολύτιμα μαθήματα. Για παράδειγμα, έμαθα στην πράξη κάτι που ήξερα επιφανειακά, ότι από τις φωνές και τον διδακτισμό είναι προτιμότερη η σιωπή.
    Έμαθα ακόμη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστα, αρκεί να τους πλησιάσεις χωρίς να τους προσάπτεις ταμπέλες. Είχα πολλές ευκαιρίες ακόμη να επιβεβαιώσω ότι ίσως το χειρότερο ανθρώπινο χαρακτηριστικό είναι αυτό της αλαζονείας και της απόλυτης βεβαιότητας. Λίγη ανασφάλεια κάνει καλό. 
    Η καθημερινότητα της διοίκησης έχει να κάνει με προβλήματα. Το πιο ενδιαφέρον σχετικά με αυτά δεν ήταν η επίλυσή τους, αλλά η μαγική τους ιδιότητα να μετασχηματίζονται σε νέα προβλήματα. Ίσως γι’ αυτό η ανθρωπότητα δεν θα πάψει ποτέ να τρέχει σε ένα αέναο μαγγανοπήγαδο. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα ήταν ότι συνάντησα πολλούς ανθρώπους χωρίς τους οποίους το έργο μου θα ήταν αδύνατο και οι οποίοι με δίδαξαν πολλά:
    Τον καθηγητή Γιάννη Σαριδάκη, επί μακρόν Αντιπρύτανη, ο οποίος υπήρξε εξαιρετικός συνεργάτης, οξυδερκής, ακούραστος, και τολμηρός, που έδινε σημασία στις λεπτομέρειες ως μαθηματικός. Με τον Γιάννη, εξ ίσου με τα επαγγελματικά ζητήματα, μας ένωναν οι συζητήσεις μας για τα κοινά προβλήματα της κοινωνίας. Τους ομότιμους καθηγητές Θεόδωρο Μαρκόπουλο και Γιάννη Σίσκο, Αντιπρυτάνεις με σημαντικό έργο στη διοίκηση του Ιδρύματος. Τον Μανώλη Βανδουλάκη, προϊστάμενο γραμματείας, ο οποίος διαχειριζόταν τη διοικητική καθημερινότητα άριστα και με έμαθε πολλά μυστικά της δημόσιας διοίκησης. Τη γραμματέα μου Ειρήνη Μαρεντάκη, εχέμυθη και πολύ ικανή στη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου της και την Αγάπη Μαυράκη που την αντικατέστησε επάξια για ένα διάστημα. Τις άλλες κυρίες της Πρυτανείας, την Πάολα Νικότερα και την Έλενα Παπαδογεωργάκη οι οποίες συμπλήρωναν την ομάδα άριστα. Την άξια συνεργάτιδα Θέκλα Παπαδάκη, προϊσταμένη στο Τμήμα ΜΠΔ και μετέπειτα τη Ντορέτα Φραγκομιχελάκη. Τον Γιώργο Τσιναράκη, εξαιρετικό συνεργάτη στο Εργαστήριο Βιομηχανικής Παραγωγής με Υπολογιστές. Τον Μιχάλη Στρογγυλό και τον Σπύρο Σπυριδάκη που κράτησαν το Πάρκο Διάσωσης της Χλωρίδας και Πανίδας ανοικτό κάτω από δύσκολες συνθήκες με τη φιλότιμη εργασία τους. 
    Υπήρξαν και θλιβερές στιγμές όπως όταν πέθανε ο στενός μου συνεργάτης, διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Αλέξανδρος Πετούσης, πρότυπο υπαλλήλου χάρη στην ικανότητα και την εντιμότητά του. Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν με τους περισσότερους υπαλλήλους του Πολυτεχνείου στους οποίους οφείλω πολλά, αλλά θα ήθελα σελίδες. Ας μου το συγχωρήσουν.
    Κλείνοντας θα κάνω μνεία των μαθητών μου που είχα τη χαρά να τους ιδώ να ανέρχονται με μεγάλη επιτυχία στην ακαδημαϊκή κλίμακα. Είναι οι καθηγητές Βασίλης Κουικόγλου, Νίκος Τσουρβελούδης, Ρουντόνγκ Ζανγκ, και Σιαομίν Ζου, αλλά και ο Λουκάς Ανδριανός, ο Βίκτωρ Κουλουμπής και ο Νεκτάριος Χαιρέτης, οι οποίοι με δίδαξαν πολλά όταν εκπονούσαν τις διδακτορικές τους διατριβές. 
    Στα χρόνια που θα έλθουν θα συνεχίσω, στον βαθμό που θα μου επιτρέπεται, τις δυο βασικές ενασχολήσεις μου, την έρευνα και τη λογοτεχνία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τους καθηγητές Βασίλη Κουικόγλου, Βαγγέλη Γρηγορούδη, και Φώτη Κανέλλο για την εξαίρετη συνεργασία μας, αλλά και τον καθηγητή Βαγγέλη Διαμαντόπουλο ο οποίος είναι πάντα διαθέσιμος με ιδέες.
    Σας ευχαριστώ όλες και όλους εκ βάθους γι’ αυτά τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Σας εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη, να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, και ν’ απολαμβάνετε τη ζωή.

    Γιάννης Α. Φίλης 

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 31-08-2017 11:33 από Marentaki Irini Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κύριε Φίλη,
    Είναι τιμή μου που ήμουν η γραμματέας σας για δώδεκα χρόνια.
    Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.

    Να είσαστε καλά,
    Ειρήνη Μαρεντάκη

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 31-08-2017 20:49 από Papadogeorgaki Eleni Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κ. Φίλη,
    Η συνεργασία μου μαζί σας στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων με έμαθε πάρα πολλά. Το πιο σημαντικό ήταν το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας που πάντα επιδιώκατε. Σας ευχαριστώ λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου και σας εύχομαι για τη συνέχεια αυτό που εσείς είχατε πει σε κάποια απονομή απευθυνόμενος στους φοιτητές:
    Να γίνετε αυτό που θέλετε να γίνετε, να είσθε αυτό που θέλετε να είσθε. Και όταν κάποια μέρα κάνετε τον απολογισμό σας, όταν θα αποτιμάτε τις σελίδες που γράψατε σ’ αυτόν τον κόσμο, να είσθε σε θέση να πείτε ότι βάλατε τη γνώση σας σε καλό σκοπό, ότι είδατε τη συνολική εικόνα του κόσμου και του δώσατε μια μικρή ώθηση για να γίνει καλύτερος, ότι γίνατε αυτό που θέλατε, ότι η ζωή σας δεν πήγε χαμένη.
    Με εκτίμηση,
    Έλενα Παπαδογεωργάκη

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 01-09-2017 00:08 από Papadopoulou Eleni Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ μου Γιάννη - συνάδελφε, πρύτανη, φίλε,

    γνωρίζοντάς σε, ξέρω ότι η αφυπηρέτηση πολύ λίγες αλλαγές θα επιφέρει στο πρόγραμμα και στην καθημερινότητά σου. Γι' αυτό δεν θα σου ευχηθώ "καλή συνταξιοδότηση" αλλά "καλή συνέχεια". 
    Έχοντας θητεύσει για πολλά χρόνια σε συγκλήτους επί πρυτανείας σου και συνεργαστεί μαζί σου διοικητικά, σε πολύ δύσκολες εποχές, σε ευχαριστώ για αυτά που μετέδιδες, τα οποία συμπυκνώνεις, με τον εξαιρετικό τρόπο του λογοτέχνη, στις τρεις πρώτες παραγράφους του χαιρετισμού σου. 

    Να είσαι πάντα καλά και καλή συνέχεια,
    Έλενα Παπαδοπούλου


    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 04-09-2017 01:43 από Kouikoglou Vasilis Πληροφορίες σύνταξης

    Γιάννη,

    Είμαι πολύ τυχερός που ήσουν δάσκαλός μου και υπερήφανος που είμαστε φίλοι και δουλεύουμε μαζί. Εύχομαι να έχεις υγεία, ηρεμία και να χαρείς τον ελεύθερο χρόνο σου.

    Με εκτίμηση,
    Βασίλης Κουϊκόγλου

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 04-09-2017 10:16 από Grigoroudis Evangelos Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ Γιάννη,
    Εύχομαι να είσαι γερός, χαρούμενος και γεμάτος ενέργεια. Είμαι περήφανος που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθώντας να βάλουμε την επιστήμη στην όσο το δυνατόν καλύτερη ερμηνεία και διαμόρφωση του κόσμου.
    Με εκτίμηση,
    Βαγγέλης Γρηγορούδης

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 05-09-2017 09:11 από Nicotera Paola Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κ. Φίλη, 

    θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τα καλα σας λόγια, αλλα κυρίως για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου και τη δυνατότητα που πάντα μου δώσατε να προσφέρω οτι καλύτερο μπορούσα στο Ίδρυμά μας αξιοποιώντας τις ικανοτητές μου. 

    Ξερω οτι το έργο σας θα έχει γόνιμη συνέχεια οπουδήποτε θα δράσετε και σας εύχομαι καλή συνέχεια.

    Πάολα Νικότερα



    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 05-09-2017 10:53 από Strongylos Michail Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κύριε Φίλη,

    Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ που είχα την τύχη να σας έχω προϊστάμενο για 15 χρόνια και να έχουμε μία άριστη συνεργασία.
    Ιδιαιτέρως όμως θέλω να σας ευχαριστήσω και δημόσια για την αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση που δείξατε στο μεγάλο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου!!!
    Σας εύχομαι να είστε καλά, να χαίρεστε την οικογένειά σας και να συνεχίσετε να είστε δημιουργικός και ενεργός στην ζωή σας.

    Με εκτίμηση,
    Μιχάλης Στρογγυλός

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 05-09-2017 10:55 από Georgios Kapetanakis Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κ. Φίλη
    Θα ήθελα προσωπικά με τη σειρά μου, να σας αποχαιρετίσω από το Ίδρυμα που αναλώσατε τα πλέον παραγωγικά χρόνια της ζωής σας. Εύχομαι να έχετε υγεία για να μπορέσετε να απολαύσετε τη συνέχεια της προσωπικής σας ζωής, χωρίς το Πολυτεχνείο Κρήτης. Φαντάζομαι ότι θα παραμείνετε ενεργός στη κοινωνία και όχι μόνο και εύχομαι να ξαναβρεθούμε σε άλλα μετερίζια.
    Καλή συνέχεια και μόνο επιτυχίες 

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 05-09-2017 14:16 από Kanellos Fotios Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κ. Φίλη,
    σας ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία και για όσα έμαθα μέσα από αυτή. 
    Εύχομαι ολόψυχα υγεία, ευτυχία και να απολαμβάνετε το ελεύθερο χρόνο σας.
    Με εκτίμηση,
    Φ. Κανέλλος

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 05-09-2017 14:23 από Chairetis Nektarios Πληροφορίες σύνταξης

    Ας αρχίσω όπως όλους.

    Αγαπητέ... Καθηγητή Γιάννη Φίλη..

    Για μένα θα είστε πάντα ένας δάσκαλος .. ίσως ο σημαντικότερος μέχρι τώρα στη ζωή μου ....

    Να είστε πάντα άξιος... 

    Με απεριόριστη Εκτίμηση,

    Νεκτάριος Μ. Χαιρέτης.

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 05-09-2017 21:08 από Patelis Dimitris Πληροφορίες σύνταξης

    Αξιότιμε κ. Φίλη,
    επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε 2 περιστατικά απ' τη ζωή του Ιδρύματος.
    1. Όταν ήμουν συμβασιούχος διδάσκων και εσείς πρύτανης, είχαμε σφοδρή σύγκρουση για τα εργασιακά ζητήματα των (επί μακρόν τότε απλήρωτων) συμβασιούχων. Είχαμε και άλλες διαφωνίες και συγκρούσεις επί ζητημάτων αντίληψης της φιλοσοφίας, της σχέσης φιλοσοφίας και επιστήμης, του προσανατολισμού του Ιδρύματος κ.ο.κ.
    2. Όταν είχα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Δικαστήριο για Πανεπιστημιακούς, παρ' όλες τις ιδεολογικές και λοιπές διαφωνίες και συγκρούσεις μας, ήλθατε στη δίκη και καταθέσατε ως μάρτυρας υπέρ μου, στη βάση της αντίληψής σας για τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Είπατε τότε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: "δεν θέλω ένα πανεπιστήμιο σαν αυτό που είδαμε επί Χούντας, όπου η αστυνομία ήταν στην είσοδο της αίθουσας...".
    Αυτό ήταν ένα σημαντικό μάθημα ακαδημαϊκού ήθους.
    Εύχομαι στο επόμενο στάδιο της ζωής σας να είστε πάντα υγιής και δημιουργικός.
    Με τιμή
    Δ. Πατέλης

    Παράθεση

  • Συντάχθηκε 08-09-2017 17:58 από Tsinarakis Georgios Πληροφορίες σύνταξης

    Αγαπητέ κ Φίλη,

    κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή καθημερινή συνεργασία που είχαμε τα τελευταία 8 χρόνια στο Εργαστἠριο Βιομηχανικής Παραγωγής με Υπολογιστές. Είχα την τύχη και τη χαρά να σας γνωρίσω πριν 20 περίπου χρόνια σαν προπτυχιακός φοιτητής και μέχρι σήμερα να έχουμε άμεση συνεργασία με διαφορετική ιδιότητα. 
    Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και να παραμείνετε ανήσυχος και δημιουργικός επιστημονικά, λογοτεχνικά και κοινωνικά.

    Με εκτίμηση
    Γ. Τσιναράκης