SINGLE ARTICLE VIEW

Ζήτημα πολτικής η λύση για την κλιματική αλλαγή

Επισημάνσεις του τέως πρύτανη-καθηγητή Γιάννη Α. Φίλη

"Θα λάβουμε τις σωστές πολιτικές αποφάσεις εγκαίρως ή θα περάσουμε σην ιστορία ως η γενιά που κατέστρεψε το μέλλον των παιδιών της;"

Ζήτημα ανθρώπινης συμπεριφοράς και πολιτικής είναι η επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραπάνω τόνισε ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) για την κλιματική αλλαγή.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με το Κ.Α.Μ. με θέμα: “Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία”.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι επιστημονική διαπίστωση ότι το κλίμα μεταβάλλεται λόγω ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κυρίως διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου) και την κοπή των δασών. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τη δημόσια υγεία. Ηδη βιώνουμε κάποιες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Το 2003 ο ακραίος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη στοίχισε τη ζωή σε 70.000 άτομα. Δεν ξέρουμε τι συνέβη στο Κάιρο το 2004, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 51°C. Τα τσιμπούρια που μεταφέρουν τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο “Lyme” έχουν φθάσει ως τη Σουηδία λόγω των ήπιων χειμώνων. Η ελονοσία εξαπλώνε-

ται στα υψίπεδα της Κένυας μέσω του ανωφελούς κουνουπιού, εκεί που προ 20ετίας

δεν υπήρχε ελονοσία. Αλλες νόσοι που μεταφέρονται από φορείς (κουνούπια, τσιμπούρια,

και άλλα) όπως ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η τουλαραιμία και η πανώλη γίνονται συχνότερες. Πολλές από αυτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Οι αλλεργίες και το άσθμα ήδη εντείνονται λόγω παρατεταμένων περιόδων γύρης, αυξημένης υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών στις κατοικίες».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" την 1η Δεκεμβρίου 2015.