Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας & Πανίδας

Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση 300 στρεμμάτων, όπου διατηρείται η τοπική χλωρίδα και πανίδα και το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση σε χαραγμένα μονοπάτια.

Η ιδέα

«Οταν ανέλαβα πρύτανης του Ιδρύματος (1993), διαπίστωσα ότι είχαμε στη διάθεσή μας περίπου 3000 στρέμματα γης καλυμμένα με μεσογειακή βλάστηση. Ολη η γύρω περιοχή αναπτυσσόταν γρήγορα και η τοπική βλάστηση καταστρεφόταν κάτω από το μπετόν. Για να διασώσω την τοπική χλωρίδα και τη συνυπάρχουσα πανίδα, αποφάσισα να βγάλω εκτός ανάπτυξης 300 στρέμματα ονομάζοντάς τα Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας».

Το έργο ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς το 1994, λόγω αντιδράσεων για την επένδυση των χρημάτων. «Ευτυχώς, ως πρύτανης μπορούσα να προωθήσω τις διαδικασίες των δημοπρατήσεων χωρίς πολλά εμπόδια. Το 2004 το έργο εγκαινιάστηκε με σκοπό τη διάσωση της βιοποικιλότητας, την έρευνα, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την αναψυχή»....

Στο Πάρκο ευδοκιμούν 380 είδη φυτών από τα οποία περίπου 12 είναι ενδημικά της Κρήτης- σχεδόν το 1/10 της χλωρίδας του νησιού και η συλλογή συνέχεια εμπλουτίζεται. Οι οικότοποιπου συναντώνται στο Πάρκο περιλαμβάνουν έναν ελαιώνα, ένα λιβάδι, μια ενότητα μακίας βλάστησης, έναν οπωρώνα, έναν υγρότοπο και δείγματα παραλιακού οικοτόπου. Το μήκος των χαραγμένων διαδρομών φτάνει τα 4,5 χιλιόμετρα. Κάθε χρόνο, 10.000 Έλληνες και ξένοι επισκέπτονται το Πάρκο.

www.park.tuc.gr